Keskustelu

heikkiDefendon taistelukunto?12.12.2011 20.18
Kiinnostaisi tietää, että mitenkä Defendossa yleenä treenaillaan fyysistä ja henkistä taistelukuntoa? Eli että, pää ei jäädy tilanteen alkaessa eikä kone hyydy matsin kuluessa.

Ps.Punttisalilla kun käy jo ennestään, niin toivoisi, että säästyisi niiltä maraton punerruksislta ja vatsoilta :)

Lari/Defendo KotkaRe: Defendon taistelukunto?12.12.2011 22.47
Terve Heikki!

Peruskurssilla tehdään jonkun verran fyysistä "jumppaa", mutta siinäkin pyritään olemaan mahdollisimman monipuolisia. Tähän suurin syy onkin se, että alussa ei ole vielä niin paljon tekniikoita hallussa vaan "joudutaan" käyttämään enemmän lihaskuntoharjoitteita kuin myöhemmässä vaiheessa.

Mitä enempi tekniikkaa ja asioita on opittu, pyritään fyysisyys hakemaan mahd. pitkälle lajitekniikoilla ja jos/kun lihaskuntoharjoitteita tehdään, käytetään mahdollisimman paljon lajia tukevia harjoitteita.

Ohjaajamme ovat hyvin perehtyneitä toiminalliseen harjoitteluun, joka tukee kamppailulajeja hyvin ja näin ollen treeneissä tehtävät "jumpat" ovat hyvin monipuolisia ja sen kautta jatkuvalta punnertamiselta tai vatsojen vääntämiseltä vältytään. Tosin, punnertaa sekä vatsojakin voi tehdä aika monella eri tapaa;) Kuitenkin ns. jumpan osuus treeneissä on kohtuu pieni, koska pelkästään sitä hakeville meillä on tarjota myös tehokkaita kahvakuula/toiminnallisen harjoittelun tuntejakin ja defendo treeneissä haluamme pääsääntöisesti keskittyä ns. olennaiseen.

Treenit ovatkin yleisesti ottaen fyysisiä ja kehittävät itsessään varsin hyvin kuntopuolta. Välillä sitten tietty on kovempia rääkkejä erikseen vielä, mutta nämäkin pyritään hoitamaan lajitekniikan avulla yleensä.

Laji sekä seuramme eritoten tunnetaan hyvin fyysisistä treeneistä, mutta luonnollisesti peruskurssilla tempoa ja intesiteettiä nostetaan pikkuhiljaa.

Henkistä kanttia treenataan erilaisilla harjoitteilla, mistä ääripäässä ovat skenaarioharjoitteet. Niin kutsuttuja fighting spirit-harjoitteita tehdään jo peruskurssillakin. Myös kova fyysinen- sekä kontaktiharjoittelu parantaa henkistä toimintakykyä.

Toivottavasti sait vastausta kysymyksiisi ja jos niitä herää lisää niin laita ihmeessä tulemaan lisäkysymyksiä tai meiliä seuran s-postiin.

heikkiRe: Defendon taistelukunto?13.12.2011 9.51
Juu, kiitos!Tuli ihan riittävä vastaus kysymykseeni.Ja tästä tuli sitten mieleen tuo lyöntipuoli ja maassa kamppailu.

Saako pelkän Defendo harjoittelun puitteissa, teknisesti riittävän lyöntitaidon (nyrkkeily), jotta voisi opetella lyömään kovaa, niin että Jyrki Saarion maximi "hyvä lyönti, on kova lyönti" täyttyisi?

Jos on tarkoitus viedä kohdehenkilö maahan ja raudoittaa, mutta raudoitus epäonnistuu ja tilanne muuttuu painiksi, niin tarjoaako Defendo riittävät painieväät kääntää tilanne jälleen voittoisaksi ja saada kohdehenkilö, vastustuksestaan huolimatta rautoihin?

Ps.Siis kysymyksiini kätkeytyy vielä lisäkysymys Defendoa tukevien lisälajien (esim. nyrkkeily ja bjj) välttämättömyydestä, sillä vaikka hyödyllisä ovatkin, niin aika ei riitä kaikkeen.

LariRe: Defendon taistelukunto?14.12.2011 10.37
Mielestäni saa, koska lyömistä treenataan paljon. Ilmaiseksi tietty sitä(kään) ei saa ja hyväksi lyöjäksi oppiminen vie aina aikaa, josko sen suhteen on koskaan valmis?;)

Tietenkin myös nyrkkeilyssä lyöntitaito kehittyy aina nopeammin kuin lajeissa joissa on muitakin osa-alueita.

Maasssa kamppailu yms. kuuluu lajiin. Itsepuolustuksessa/hätävarjelussahan ei yleensä jäädä hyökkääjää kontrolloimaan vaan pyritään irti tilanteesta (tämäkin tietty tapauskohtaista), mutta koska puhut raudoittamisesta niin ymmärtääkseni työskentelt kontrollialalla. Vastaus on tähänkin kyllä.
Lajissa treenataan tuota puolta ja eritoten Defendo Blue:ssa keskitytään voimankäyttöasioihin. Meillä ei ole erikseen Blue-ryhmää pl. viranomaisryhmä, joten käytänössä sitä toteutetaan niiin, että normitreeneissä kontrollialan kaverit voivat sitten hakea itselleen sopivampia ratkaisuja tilanteiden lopettamiseen.
Eli käytänössä siis jos saman hyökkäyksen jälkeen "siviili" pyrkii irtautumaan niin kontrollialan hlö pyrkii ottamaan hyökkääjän kontrolliin, esim raudoitusta varten.

Näiden vaihtoehtojen treenaus ihan normitreeneissä on siis kohtuullinen helppoa eikä vaadi mitään erityisjärjestelyjä, koska alkuratkaisut tilanteita varten ovat samat.

Defendon maassakamppailussa toki pyritään koko ajan korostamaan sitä, että maahan ei mennä tai sinne jäädä yhtään pidemmäksi aikaa kuin on pakko, mutta ns. peruspositiopaini ja siihen liittyvät tekniikat kuuluvat tietenkin lajiin koska ilman niitä sieltä maasta ei kovin helposti ylös tulla. Maassa eritoten kun tilanne menee aina helpommin kamppailuksi.

Jos aikaa on rajattomasti, silloin nyrkkeily,bjj, paini tms. oheislajina defendolle voi olla ihan hyväkin, kunhan muistaa että "miten harjoittelet,siten kamppailet" eli jos harjoittelee vaikka paljon painimista ja vähän sitten defendoa, voipi ratkaisumalleista muovautua aika painillisia. BJJ:n osalta tässä suurin "ongelma" on se, että valtaosassa seuroja treenataan ns. sporttibrassia.

Mutta mikäli aikaa on ja osaa jaotella treenin oikein niin totta kai painisalilta/vast. saa loistavia eväitä maassakamppailuun.

Mikäli aikaa on rajatummin, suosittelisin pitäytymään vain defendossa, koska lajista kuitenkin löytyy nuo(kin) elementit mistä kyselit.

heikkiRe: Defendon taistelukunto?16.12.2011 16.27
Kiitos jälleen kattavasta vastauksesta! Mutta joitakin kysymyksiä tässä vielä tuli mieleen.

- Mitkä ovat defendon ratkaisut vastustajan/hyökkääjän "vahvuusalueen" ohittamiseksi? Elikä KM:n peruskurssin, kauan sitten käyneenä, muistan että sanottiin:"nyrkkeilijää vastaan ei kannata nyrkkeillä, eikä painijaa vastaan kannata painia".Mitä sitten tämän jälkeen, on minulle epäselvää, koska en lajia pidemmälle ehtinyt treenata.Mitenkä siis defendossa ratkaistaan tämän kaltainen pulma?

- Jos esim. kohdehenkilö pitää poistaa alueelta X, mutta hän on jo valmiiksi aggressiivinen ja häntä lähestyttäessä ottaa a) nyrkkeilyasennon tai b) paini tyyppisen asennon ja on kummassakin tapauksessa valmis vetämään vartijaa "pataan".Kuinka defendoka ratkaisee asian (defendo dvd-setin perusteella voisi veikata, että "kilpitorjunnalla" mennään sisälle, ainakin "nyrkkeilijän" tapauksessa, mutta entä pystypainitilanteessa?)?

- Onko kilpitorjunta ensisijainen "sisäänmenon" peruslähtökohta defendon kaikilla tasoilla? Liiton sivuilla sanottiin, että I taso antaa kaikelle perustan,II-IV taso painoittaa taitavasta vastustajasta selviytymistä ja lopuksi V-VI taso johdattaa taidot huippuunsa. Eli tässähän tulee ilmi, että vastuksen tason oletetaan kovenevan ylemmillä tasoilla.
Mikä ero on sisäänmenolla norminyrkkeilijän tai taitavan nyrkkeilijän ollessa vastassa ja onko kilpitorjunta aina se, millä lähdetään (itselläni tulee mieleen, että taitava kaveri voisi onnistua lyömään täsmäsuoran nenään tai alakoukun leukaan...?)?

Ps.Voi olla, että tässä oli vähän turhaa funtsimista, kun en ole vielä ehti lajiakaan treenata, mutta jostakin se on lähdettävä ;)

LariRe: Defendon taistelukunto?17.12.2011 12.21
Suosittelisin ensiksi joko A) tulemaan mukaan toimintaan jolloin saat vastauksia kysymyksiin paremmin ihan käytännön kautta:). Vaihtoehto B) on sitten esim Potku.Net-foorumilta defendo-ketjun lukeminen, jossa käydään aika paljon läpi näitä asioita.

Kysymyksesi ovat hyviä, mutta mitään yksiselitteisät vastausta ei tietty voi antaa vaan aina vähän tilannekohtaistakin.

Mutta vastataan nyt jotain pientä kuitenkin.

1. Samaa ajattelutapaa noudatetaan eli ihan kuten kamppailu-urheilussa tai yleensäkin kamppailussa, on hölmöä kamppailla toisen vahvuusalueella JOS sellaisen havaitsee. Yleisesti defendossa pyritään lähelle hyökkääjä koska tämä vie suurimman osan hyökkäyksistä pois ja/tai tehoa niistä pois. Toki tällöin jää painiminen, joka voi tietty olla ongelma jos toinen sitä osaa hyvin. Toisaalta, pystypainia yms. treenataan paljon defendossa joten siinä harjaannutaan kyllä. Lisäksi kun puhutaan hätävarjelusta, ei ole mitään sääntöjä kunhan tekemiset pystytään jälkikäteen perustelemaan. Tämä mahdollista siis sellaisenkin toiminnan mtä esim kamppailu-urheilussa ei voi tehdä.
Näihin likaisiin temppuihin tai miksi niitä haluakaan nimittää, ei tietty pelkästään voida kamppailutaitoa rakentaa, siksi niitä kamppailun perustaitoja treenataan jatkuvasti defendossa (lyöminen,potkiminen,pystypaini,maassa kamppailu jne).

On myös hyvä muistaa, että keskimäärin "kadulla" hyökkäävä henkilö ei ole mestarinyrkkeilijä tai painija. Tämä ei toki tarkoita että treeneissä harjoiteltaiisin helpoimman kautta asioita, päinvastoin.

2. Tämä on jo hyvin monitahoinen kysymys. Lähtökohtaisesti sanoisin että tuossa tilanteessa lajitaustasta riippumatta pitäisi tilanne pyrkiä ratkaisemaan voimankäytön kautta ja hyödyntää mieluusti niitä vk-välineitä (OC,patukka jne).
Painija-asetelma sinällään ei estä mitenkään sisälle/iholle menemistä, pitää muistaa että iholle ei mennä siksi että päästään painimaan vaan siksi että näin estetään suht tehokkaasti esim lyönnit/potkut.

3.Tähän kysymykseen saat paljon parempaa vastausta taas siellä treeneissä, mutta yleisesti voisi sanoa, että on ja ei. Kilpitorjunta on yleistorjunta, jolla pystytään torjumaan useimmat eri lyönnit vähintäänkin kohtuullisen tehokkaasti. Sellaista torjuntaa ei ole olemassakaan joka torjuu kaikki:) Kilpitorjunnassa on kuitenkin niin paljon monia hyviä puolia, että sitä pyritään käyttämään useissa tilanteissa. Eritoten ihmisen luontaiset reaktiot tukevat tätä.
Pitää myös aina erottaa kokonaisuutena tilanne joka on yllätyshyökkäys tai esim verbaalisesta uhkauksesta alkava hyökkäys versus kamppailutilanne, jossa etäisyys on usein eri sekä suurin ero on se, että molemat osapuolet ovat tietoisia ja valmistautuneita siitä että kamppaillaan.

Ilman muuta saa kysyä, mutta valitettavasti moni asia aukeaa huomattavasti paremmin kun tulee mukaan lajin pariin ja pääsee käytännössä harjoittelemaan.

Helmikuun 6.pvä tähän on ainakin taas mahdollisuus Kotkassa;)

heikkiRe: Defendon taistelukunto?17.12.2011 14.02
Kiitos Lari, että jaksoit paneutua vastaamaan kysymyksiini.Vastausten kautta kokonaiskuva on taas selkeytynyt aikaisemmasta.Olet oikeassa, kun sanoit, että asiat avautuvat paremmin käytännön harjoittelun kautta.
Mutta nämä kysymykseni olivat myös eräänlaista "sisäänajoa" lajin pariin.Tarkoitus olisi kuitenkin vuoden vaihteen jälkeen mennä defendon peruskurssille, täällä pk-seudulla.

Ps.Hyvää joulua ja loppuvuotta!

LariRe: Defendon taistelukunto?17.12.2011 17.38
Ei mitään, hyvä jos sait vastauksia.

Ei muutan tsemppiä uuden lajin pariin, pk-seudulla on monta hyvää seuraa, siitä vain valitsemaan parhaiten omiin tarpeisiin ja menoihin soveltuva.

Hyvää Joulua ja loppuvuotta sekä vieläkin parempaa alkavaa vuotta sinullekin!



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: