Keskustelu

WehmasKirjallisuutta30.9.2008 10.23
Hui hai, kirjoitanpa tämän tänne kun ei vielä ole jäsenfoorumille asiaa ennen peruskurssin suorittamista.

Olen ehtinyt käydä vasta kaksissa treeneissä kiireiden takia, ja ollut varsin positiivisesti yllättynyt lajista. Riittävän simppeliä ja tehokkaan tuntuista jopa tällaiselle löllölle perusurpolle.

Juutuubista pälyilin Defendo-pätkiä, joissa Bill-setä selittää komeat viikset väpättäen tekniikoita sun muita, mutta löytyipä myös tätä "I will survive, I will never give up"-mentaliteettia sisältävää pätkää.

Muka-intellektuellina psykologiasta kiinnostuneena taaplaajana lueskelin sitten näitä Wolfenkin mainostamia "mental training"-hommia ja niiden tärkeydestä itsepuolustus/hätävarjelutilanteessa netistä ja selailin ohessa omaa kirjahyllyäni ja löysin kauan aikaa pölyttymässä olleen opuksen.

John "Lofty" Wisemanin teos "The SAS self-defence handbook" on jaettu kahteen osaan, joista jälkimmäinen koostuu pääosin erilaisista itsepuolustustekniikoista, mutta erityisesti kirjan ensimmäinen puolisko pääsi uudestaan tutkimisen kohteeksi. Tässä puoliskossa Wiseman selittää todella ymmärrettävästi ja selkokielellä erilaisista itsepuolustustilanteista, pelkoreaktioista, positiviisesta ajattelusta ja hyökkääjän psykologiasta sekä tilanteen jälkipuinnista. Joku saattaa saada enemmän irti kirjan tekniikkapuolesta ja mehustella SASin maagillista "viiden sekunnin tyrmäystä" (Nojoojoo, kyllä se ihan oikeassakin elämässä toimii), mutta
näistä itsepuolustuksen "teoriapuolen" asioista kiinnostuneille enklannin kielen osaajille voin suositella kirjaa todella lämpimästi. Amazon.comista löytynee ainakin, samaten Akateemisen Kirjakaupan kautta ainakin tilaamalla.

Tietty jos jotakuta kiinnostaa, voin lainata omaakin kopiotani.

LariRe: Kirjallisuutta30.9.2008 13.54
Hienoa, että olet positiivisesti yllättynyt. Ja uskallanpa väittää, että vielä paljon parempaa matskua on luvassa jatkossa;)

Toiseksi mukava, että tännekin saadaan taas keskustelua aikaan, toivottavasti muutkin kurssilaiset uskaltavat avata sanaista arkkuaan:)

Tuo mentaalipuoli ja nuo "never give up"-asennejutut on todella tärkeitä ja niiden laiminlyöminen ainakin varmasti hidastaa oppimisprosessia, jos puhutaan realistisesta ip:n harjoittelusta.

Eikä varmasti defendo ole ainoa laji missä näin tehdään, mutta ainakin siinä on siihen kovasti keskitytty ja sitä halutaan tuoda aktiivisesti osana harjoittelua. Erityisesti se korostuu jatkoharjoittelussa, Hard Target osion ollessa vielä suht "kamppailuhenkinen", vaikka toki tuota mentaalipuolta jo vähän raotetaankin siinä.
Lisäksi teorialuennolla puhutaan näistä enemmän, koska treeniaika on lyhyt ja yritämme parhaamme mukaan jakaa sekä teoriaa että fyysistä tekemistä tasaiseen tahtiin.

Pääpaino kuitenkin yleensä fyysisessä tekemisessä ja sitten keskitetään teoriaa enemmän noihin luentoihin sekä erilaisiin teematreeneihin.

Lisäksi jatkossa tuo jäsenfoorumi on oiva paikka, jossa voidaan käydä dialogia harrastajien kanssa ko. aihepiiristä kätevästi.

Itse voisin vaikka joskus opusta lainatakin ja jos on hyvä niin sitten tilailla oman kappaleen.

WehmasRe: Kirjallisuutta30.9.2008 15.24
No juu, katselin noita tekniikkavideoita ja hyvää settiä näyttää tulevan noissa maahanvientitilanteissa ja muutenkin. On jännä huomata miten jutut jää lihaksiin nopeammin kuin muissa lajeissa, johtuneeko justiinsa siitä ihmisen luonnollisten reaktioiden "jalostamisesta".

Jos jollakulla on muuten suositella jotain stressitilannepsykologiaa käsitteleviä kirjoja tai muita aiheeseen liittyviä opuksia niin vinkatkaa.

LariRe: Kirjallisuutta30.9.2008 16.27
Ainakin Dave Grossmanin "On Killing" on aika suosittu opus ip-piireissä.

LariRe: Kirjallisuutta30.9.2008 16.27
Ja samaten Geoff Thompsonilla on mielestäni kirjallisuutta ip-maailmaan liittyen.

MiikaRe: Kirjallisuutta1.10.2008 11.35
Kiva jos olet viihtynyt.

Yritämme työstää itsepuolustusta ja sen eri osa alueita.

...hassu sattuma... lueskelin nimittäin tossa jokin aika sitten jotain vanhoja (1997) vuoden lehtiä (Handgun) ja siinä oli "Lofty" pitämässä Jenkki MP:lle koulutusta...

Ne teokset, joita olen itse SAS-liittyen lukenut, ovat olleet asiallisia tai jopa hyviä.

Suomalaista tuotantoa on aiheesta aika vähän, mutta ehkäpä niistä voisi aluksi mainita Karpelan Kansalaisen turvakirjan ja sitten Kaivosen Puolustaudu DVD-sarja, "kirjoineen" on tutustumisen arvoisia.

LariRe: Kirjallisuutta1.10.2008 12.45
Aivan, Kaivosen DVD-sarjasta saa varmasti jotain irti. Allekirjoittaneella on kaikki osat ja lainaksi voi saadakin jos nätisti pyytää;)

Jos sitten pitää tuotteesta, niin voi tukea kotimaista osaamista ostamalla omaksi:)

WehmasRe: Kirjallisuutta3.10.2008 19.13
Höhö, toinen kadotettu helmi, joka taas ei ole niinkään enää Defendoon sovellettavissa ainakaan suomalaisen lainsäädännön näkökulmasta: KGB Alpha Team Training Manual.

Hyviä psykologisia vinkkejä ja erityisesti kunnonkohotusosasto on aitoa CCCP-osastoa joka toimii (Ainakin toimi kaksi vuotta sitten, nykyään kun on tuo pitkän matkan pilsnerinjuonti pitänyt keskivartalon kunnossa :) mutta tekniikkaosio onkin sitten aika brutaalia osastoa.

Tuo Kaivosen DVD-sarja vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta, joskus voisin ihan mielenkiinnosta tutustua jos mahdollista.

LariRe: Kirjallisuutta3.10.2008 21.48
Juu,nyi hihasta joku kerta tai laita viestiä niin voin tuoda lainaksi noi Kaivosen DVD:t.

StefuRe: Kirjallisuutta13.10.2008 17.56
Köyhänä mielelläni lainaisin noita opuksia sitä mukaan kun niitä uskaltaa puolituntemattomalle lainata. Hihkaskaa vaikka treeneissä jos sattuu oleen mukana.

LariRe: Kirjallisuutta13.10.2008 22.18
Tarkoitatko kirjoja vai DVD-levyjä?Vai molempia?

thsRe: Kirjallisuutta13.10.2008 23.19
http://www.burningbooks.net/
löytyy aika kiitettävästi itsepuolustusta käsittelevää kirjallisuutta mm. W.E. Fairbairnin tuotantoa.

StefuRe: Kirjallisuutta15.10.2008 14.00
Kirjoja lähinnä ajattelin.

m.fRe: Kirjallisuutta17.10.2008 15.35
Oppimateriaalia ajatellen kannattaa katsastaa myös kaupungin kirjaston tarjontaa. Ainakin kohtuullisen kattavaa kamppailulaji/IP aiheista kirjallisuutta löytyy hyllystä. Osaan materiaalista kannattaa suhtautua hieman varauksella(varsinkin joidenkin teosten lainsäädännölliset osuudet ovat vanhentuneita), eivätkä kaikki kirjojen tekniikatkaan ole käytännöllisimpiä mahdollisia. Anyway kannattaa ainakin se kamppailu-urheilun hylly tarkastaa.

LariRe: Kirjallisuutta17.10.2008 18.55
Totta. Esim. Totti Karpelan kirjan uskoisin löytyvän kirjastosta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: